Sunday, July 29, 2012

resepi ikan siakap stim ~simple & yummeehh~


bahan2
  1. sekor ikan siakap(saiz m)
    buang insang n segala isi perut merut dia n buang sekali sisik (optional nak buang ke x sisik).
    ekor2 semua ai x buang utk bagi nampak realllll! haha
  2. tomato 2 biji
    satu setengah biji potong dadu, setengah biji lagi potong utk hiasan
  3. daun ketumbar secukup rasa
  4. serai 2 batang yg gebu halus mulus tulus
    mayang halus better, bagi bulat2 nipis, senang nak tabur 
  5. lemon/limau kasturi secukup rasa
  6. sayur2 kegemaran korang
    ai letak broccoli,cauliflower(bunga kobis), carrot
  7. cili padi(ikut korang nak pedas mana, makin pedas,makin banyak la korang letak)
  8. serbuk lada hitam (optional)
  9. 3cm halia, hiris halus (panjang2)
cara2,
  1. letak ikan dlm aluminium foil molek2, sapukan sikit garam
  2. tabur tomato,halia,serai sekata
  3. klo nak air banyak, amek 4 sudu air n campurkan dgn pati ayam or asam jawa
  4. kukus selamat lebih kurang 10mnt 
  5. taburkan cili padi,serbuk lada hitam, 
  6. 5 ke 8 minit before nak tutup api, letak sayur2 kegemaran korang, jangan terlalu lama, nanti sayur jadi lembik! x sedap makan, bila makan xde bunyi kruppp kruppp..haha
  7. last before serve, dlm 3 minit beofre tutup api, campak kan tomato n daun ketumbar sekali
  8. biar kukus jap supaya naik bauk harum n rasa
  9. ready to serve!

    sape2 yg xde pengukus tu, boleh je pakai oven, tapi guna ala2 ban marie...kira kat bawah tu ade dulang air, belah atas baru letak dulang ikan..haaa, pahe dop?

adjust2 rasa ikut citarasa korang! sedap! sedap! n simple sangat2~~ jejom cuba!

No comments:

Post a Comment