Assalamualaikum..hollaaa~~
ok..sape tak tau apa tu pucuk or sayur midin? angkat kaki!!!
btw, sayur midin ni rupa dia lebih kurang paku pakis je..tapi midin ni lagi lembut n kurang sikit lendir2 dia..n warna dia ada banyak kaler maroon2@purple@coklat sikit...haaa
btw, sayur midin ni rupa dia lebih kurang paku pakis je..tapi midin ni lagi lembut n kurang sikit lendir2 dia..n warna dia ada banyak kaler maroon2@purple@coklat sikit...haaa
sayur midin ni quite foofuulaaarr kat sarawak..
kebanyakan kedai makan ada menu ni..
price kalau beli seikat kat kubah ria@pasar satok dalam RM2 ke RM2.50 seikat..kalau setakat kat pasar yang guna payung tu..baru RM2.00 tapi once dah masuk bawah bumbung je dah jadi RM2.50..hahaha
padahala jarak antara dua tempat tu x sampai 25 meter..
sumber pencarian gambar dari encik google
tadaaa!! (credit to tengkumuzlina.com)
so nak tengok beza paku n midin tak?
thanx featsoffeasts.com.. ;p
so dah habis sesi introduction berkaitan midin ye adik2..hakak nak bagi resepi kerabu pucuk midin..ok, mira memang gila sikit dengan kerabu midin ni..tak tau kenapa...mungkin sbb mira ni suka makan veg kot..tu yang boleh ratah banyak2 kerabu midin ni..
nyammsss....terliur pulak..haha
bahan2:-
1) 2 ikat/3 ikat midin
2) air perahan limau kasturi (3/4 biji)
3) gula halus (secubit)
4) garam halus (secubit)
5) bawang merah (potong kerabu)
6) udang kering
7) cili padi/cili merah (potong halus)
cara-cara:-
1) ambil pucuk midin..patah2 kan guna jari jemari uolss..nanti sampai satu stage dah x boleh nak patah,...jadi liat..so xyah paksa2 utk patahkan..buangkan ajorrkk..
2) rebus pucuk midin tu..jangan terlalu lama sebab takut lembik ketoyek so x sedap...agak2 rangup sikit ok dah tu =)
3) tos kan air rebusan midin n lalu kan bawah air supaya x overcook..
4) masukkan air perahan limau, garam dan gula dan bawang dan cili...gaul bagi sekata
5) goreng udang kering sampai garing...
6) udang kering yg dh goreng tu korg boleh tabur je atas midin yg dah siap gaul atau boleh gaul sekali dalam midin..udang kering yg dh goreng ni, rasanya masin n crunchy macam makan kacang..hihi
tadaa...
its done!!
so boleh la korang cuba keyh! =))
selamat mencubaaa~~~~
dah siap boleh la share2 gambar kat velogs korg pulop~~
Baru tahu ni... Huhuhu... nice sharing. thanks :)
ReplyDeletewelcome dear...awak boleh cuba cepat2..ni mira terbuka balik post ni mira dah teriur..huwaaa
Delete